Intressant läkarbesök idag!

I dag har jag varit på ett läkarbesök för... ja första gången på riktigt i mitt liv vad jag minns och vad ska man säga!? Läkaren noterade en leverförstoring och blåsljud i hjärtat. Jag vet inte riktigt vad det innebär men att det inte är det bästa förstår jag. Det här hittade jag om leverförstoring här på snöret:

Leverförstoring:

Orsakas i de flesta fall av alkoholinducerad leversjukdom. Patienter med alkoholinducerad hepatit har ofta en uttalad leverförstoring med steatos, och många av dessa har även cirrhos i biopsi. Om uppenbart orsak till förstoringen saknas bör ultraljud utföras, vid behov kompletterad med leverbiopsi. Viktiga differentialdiagnoser inkluderar:

  • Vid cirrhosstadiet är levern stor och knölig, pga bindvävsomvandling och flertalet regenerativa noduli. Ofta tillväxer lobus caudatus vid cirrhos, vilket kan kännas som en stor klump över epigastret.
  • Leversteatos
  • Hjärtsvikt
  • Hepatit
  • Budd-Chiaris syndrom[levervenös stas/trombàultraljud]
  • Levermetastaser[àultraljud, ct]
  • Cystlever[àultraljud]
  • Amyloidos[biopsi]
  • Primär Biliär Cirrhos, PBC[elfores visar IgG, även AMA]

och om blåsljud stod detta:


Läkaren hör blåsljud

När man har en klaffsjukdom kan läkaren ofta höra blåsljud från hjärtat med hjälp av ett stetoskop. Normalt hörs bara de två hjärttonerna. Men vid klaffsjukdom ändras blodets normala och jämna flöde, på grund av en förträngd eller läckande klaff, och blir mer virvlande. Därför uppstår blåsljud.

Om ett blåsljud upptäcks vid en läkarundersökning brukar man få en remiss till en hjärtspecialist för kompletterande undersökningar.

Man kan ha blåsljud från hjärtat utan att ha någon klaffsjukdom.

Mer om hjärtklaffsjukdomar och blåsljud finns att läsa här http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=20321

Det var ju inte alltför positiva besked, leverförstoring var tydligen inte så vanligt i den ålder jag är men håller jag mig bara borta från ruset så ska det läka och bli återställt så småning om. Blåsljudet vetifan, får se om jag ska göra någon undersökning på det sen och vad det blir av det, om det är så allvarligt som det låter.

Skönt att ha gjort ett läkarbesök i alla fall och vara lite medveten om sin fysiska status. Det kommer förhoppningsvis hjälpa mig i kampen mot alkoholen. Att inte ta upp drickandet igen.

Jaja, regningt och kallt idag också. Jag har upplevt bättre dagar men jag har i alla fall inte dalat ner till dödsångest. Läkarbesöket var bra för mig, den här nyktra månaden har verkligen varit annorlunda men på ett positivt sätt. Nu gäller det bara att försöka fortsätta vara glad och hålla sig borta från spriten men antabus, möten och mer medvetenhet om min fysiska status kan nog hjälpa mig en bra bit på vägen.

Lev väl!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0